1,5 miljoner människor listades som möjliga terrorister under de senaste fem åren

1,5 miljoner människor listades som möjliga terrorister under de senaste fem åren

Har du flög de senaste åren? Då kan du också ha hamnat på den amerikanska regeringens lista över möjligheter terrorister. De uppgifter som avslöjats under en civilrättslig process har faktiskt avslöjat det bortom 1,5 miljoner människor har lagts till på listan under de senaste fem åren. En trend som inte verkar vilja minska, med tanke på att om vi ser på utvecklingen: 2013 tillkom 468 749 personer, 2012 336 712 2012 och 250 000 2010.

Denna lista skapades 2003 och enligtFBI det låter agenter ”identifiera kända eller potentiella bekanta som försöker ta ett plan, komma in i USAs territorium, få visum eller utföra andra aktiviteter. Enligt regeringen är det det mest effektiva terrorismverktyget som för närvarande används.

Det är dock oundvikligt att många av folket på listan är helt oskyldiga och att de får stora problem att flyga och få visum i utbyte, utan att tänka på att de noggrant kontrolleras vid varje säkerhetskontroll. Och eftersom listan och dess kriterier till stor del är hemliga, finns det lite som kan göras för att komma ur den.

Just detta problem ledde till den civila rättegången som avslöjade det imponerande antalet personer på listan. Rådet för relationer mellan Amerika och Islam tog fram saken i namnet på en amerikansk medborgare av somaliskt ursprung, Gulet Mohamed, som inte kunde återvända till USA från Kuwait på grund av listan. Den rättsliga frågan utmanar listan i sig själv, medan regeringsadvokater försöker avsluta ärendet av rädsla för att avslöja kriterierna och medlemmarna i listan.