Android A till Z: vad är USB Type-C (USB 3.1)

Android A till Z: vad är USB Type-C (USB 3.1)

USB 3.1 är en ny typ av icke-patentskyddad kommunikationsstandard som representerar utvecklingen av USB 3.0, men med betydande skillnader jämfört med nu, även om den mycket lilla ökningen av versionsnumret. Den mest kända är förmodligen relaterad till den nya typen av kontakt, kallad Typ-C, men det är inte den enda viktiga nyheten: låt oss se de viktigaste.

USB Type-C är reversibel, vilket innebär att du alltid kommer att ange det korrekt.

USB Type-C har storleken på nuvarande mikro-USB (se galleri: blå kabel = mikro-USB, svart USB Type-C-kabel), där tidigare lösningar skiljer sig åt i full storlek USB, mini-USB och mikro-USB (med ytterligare skillnader beroende på om USB 2.0 eller 3.0).

USB 3.1 stöder olika strömprofiler, inklusive en vid 12V, 20V vid 5A (60W, 100W) så att du kan ladda / driva praktiskt taget de flesta elektroniska enheter, inte bara mobila enheter.

USB 3.1 går upp till 10 Gbit / s överföring av data, jämfört med 4,8 Gbit USB 3.0.

Trots skillnaderna, USB 3.1 är (på sitt eget sätt) bakåtkompatibel, i den meningen att du kan ha en kabel med en Type C-port på ena sidan och en äldre USB-typ på den andra (uppenbarligen kommer prestanda att begränsas av den långsammare standarden).

Kort sagt, USB Type-C lämpar sig inte bara för tillbehör och externa kringutrustning utan också för att driva bärbara datorer och andra enheter, för att ansluta dem till externa bildskärmar, för att överföra data och mer, öppna dörrarna till en framtid för enheter och verkligen universella tillbehör.

USB Type-C finns faktiskt i nya Apple MacBook 12, i nya Google ChromeBook Pixel och kommer också att anlända till många Android-smartphones inom en snar framtid.