Apple tar bort din förmåga att reparera din egen bärbara dator

Apple tar bort din förmåga att reparera din egen bärbara dator

Apple har alltid varit känt för sin egen teknik och produkter. Företaget tar nu ett steg längre med sina moderna MacBook-enheter som levereras med sitt egna T2-chip.

Enligt en ny rapport från moderkortet har företaget implementerat en ny programvara som måste köras på nya Mac-datorer med T2-chipet efter vissa reparationer. Om du inte kör programvaran direkt efter reparationen, som endast är tillgänglig för Apple och dess auktoriserade reparationspartner, blir din enhet ”inaktiv”.

Moderkortet rapporterar att mjukvarulåset gäller alla reparationer som innebär att man byter ut en MacBook Pro-skärm, logikkort, övre fodral (tangentbord, pekplatta och internt hölje) och Touch ID-kort. För iMac Pros behöver du verktyget för att byta ut Logic Board eller flashlagring.

”För Mac-datorer med Apple T2-chipet är reparationsprocessen inte klar för vissa delbyten förrän AST 2 System Configuration Suite har körts. Underlåtenhet att utföra detta steg kommer att leda till ett inoperativt system och en ofullständig reparation, ”sa Apple i ett internt dokument, enligt MacRumors.

Allt detta betyder i princip om din Mac är trasig, såvida du inte tar den till Apple eller ett Apple-auktoriserat servicecenter, kommer en oberoende reparation av dig själv eller ett lokalt mindre företag att göra din enhet oanvändbar.

Och det är ett stort problem, främst för att Mac-reparationer är otroligt dyra. Även om du får reparera din enhet av Apple ger du extra tillit och säkerhet för din enhet, dessa reparationer kan ofta vara ganska dyra och kan göras billigare någon annanstans. Nu när dessa reparationer är teoretiskt omöjliga har du inget annat alternativ än att ta det till en Apple Store.

Märkt med MacBook, MacBook Pro