DisplayHDR är den nya VESA-certifieringen som säger “hur mycket” en LCD-skärm är HDR (foto)

DisplayHDR är den nya VESA-certifieringen som säger

Det är lätt att säga HDR, men det finns inte bara ett sätt att reproducera och stödja denna teknik. Detta leder till en icke försumbar skillnad i den visuella återgivningen av dator- och tv-skärmar, som för närvarande ännu inte har lyfts fram av tillverkare. För att åtgärda denna något förvirrade situation är (VESA), som föreslog en ny standard kunna definiera olika typer av HDR för LCD-skärmar, vilket ger tydlig och effektiv information för alla användare.

Vad är HDR?

För dem som missade tidigare avsnitt kommer vi att säga att akronymen HDR står för. Detta är en teknik som kan ge en högre bildkvalitet än den vanliga, till exempel genom att öka kontrasten, förbättra färgåtergivningen, optimera pixelens ljusstyrka och ingripa i andra parametrar som rör den visuella utsignalen från bildskärmar och TV-apparater.

Det finns olika tekniker och användningsområden för HDR, men i det här fallet kommer vi endast att hantera panelerna LCD relatera till övervaka för datorer, bara de som VESA anser för tillämpningen av DisplayHDR-standarden.

Ny DisplayHDR-standard

Lösningen designad av VESA för att få alla överens kallas DisplayHDR och det är en öppen standard och transparent när det gäller testmetoderna för HDR-stöd. Genom den första versionen av riktlinjerna som utfärdats av det internationella organet är det möjligt att i en specifik skala mäta kvaliteten på implementeringen av HDR-tekniken, med en snabb och intuitiv indikation som minskar behovet av att gå och upptäcka alla tekniska specifikationer. panel.

För att ge ett exempel liknar den här certifieringen den som gäller skärmupplösningar, vars akronymer nu har blivit förståeliga för en stor del användare: när vi nämner Full HD eller Ultra HD är de flesta fans teknik vet exakt vad vi hänvisar till, utan att behöva konsultera mer djupgående data än den aktuella enheten.

DisplayHDR-certifieringar

Den skala som VESA föreslår är uppdelad i fyra kategorier, som motsvarar de olika kvaliteterna hos den betraktade panelen, som måste uppfylla vissa minimispecifikationer angående ljusstyrka, svartnivå, bitdjup och stöd för de vanligaste digitala färgutrymmena.

SDR-skärm: Vanliga icke-HDR-skärmar, som vanligtvis har maximal ljusstyrka runt 250-300 nit, svartnivå runt 0,5-0,6 nit, stöd för 8-bitars kodning, täckning mindre än 95% av sRGB-färgutrymmet.

DisplayHDR 400: HDR-skärmar på Enty-nivå med maximal ljusstyrka på minst 400 nits, svartnivå inte högre än 0,4 nits, stöder 10-bitars kodning, täckning på minst 95% av sRGB-färgutrymmet.

DisplayHDR 600: HDR-skärmar i mellanklass med maximal ljusstyrka på minst 600 nit, svartnivå inte högre än 0,1 nit, stöd för 10-bitars kodning, täckning på minst 99% av sRGB-färgutrymmet och minst 90% av DCI -P 3.

DisplayHDR 1000: HDR-skärmar med högsta kvalitet med maximal ljusstyrka på minst 1000 nit, svartnivå inte högre än 0,05 nit, stödjer 10-bitars kodning, täckning på minst 99% av sRGB-färgutrymmet och minst 90% av DCI- P 3.

Som du lätt kan förstå garanterar endast DisplayHDR 1000-certifiering fullt stöd för HDR-teknik och implementerar alla nödvändiga specifikationer för en visuell återgivning på hög nivå. Denna parameter måste hållas i åtanke särskilt för fotografer, videotillverkare och andra yrkesverksamma inom bildsektorn, eftersom det kan vara avgörande för valet av en ny studio- eller kontorsmonitor.

LÄS OCH: Guide till mobil HDR

Antagande och samråd

För tillfället är DisplayHDR-certifieringen fortfarande en ung och lite känd standard, men vi hoppas på en stor och snabb adoption av alla partner av kroppen, som inkluderar några av de stora företagen inom tekniksektorn. Eftersom de är en öppen standard kan alla tillverkare använda gratis de metoder som erbjuds för att certifiera sina enheter, även de som inte samarbetar med VESA, och detta kommer att vara den starka punkten för en utbredd spridning.

Om allt går enligt förväntningarna kommer de nya bildskärmarna som kommer på marknaden under de kommande månaderna att kunna visa upp den relaterade DisplayHDR-certifieringen, vilket hjälper köparen att förstå skärmens kvalitetsnivå med avseende på HDR.

För mer information om DisplayHDR-standarden kan du läsa informationen i bilden nedan eller de som finns på den officiella webbplatsen för projektet. Om du vill konsultera i detalj alla specifikationer och parametrarna för testmetoderna hittar du allt relaterat material tillgängligt gratis på denna adress.

Via: DPReview