Du tittar på den och din bil kommer att berätta vad den är (och vid vilken tidpunkt den öppnas)

Du tittar på den och din bil kommer att berätta vad den är (och vid vilken tidpunkt den öppnas)

Under IFA 2018 Nuance demonstrerade företaget framför allt för sin röstigenkänningsprogramvara (men inte bara) för specialpressen en integration av patenterad teknik och partnerföretag. Låt oss gå i ordning och gå till och med till solo: vad pratar vi om?

Tekniken som Nyans sätter på gatan det heter Bara prata (och det fungerar på Dragon Drive) eller “bara prata”. Tanken är därför att inte längre behöva interagera med din bil genom att trycka på en knapp eller använda en (t.ex. “ok Mercedes”). Tack vare ett sofistikerat mikrofonsystem och mycket mjukvaruteknik kan systemet identifiera vem passagerarna är ombord och placera dem “i rymden” inuti bilen. Tekniken som står på spel är, den förståelse för naturligt språk och kontextuella resonemang. Det här är högklassiga namn (men inte för mycket) som förklarar hur systemet som skapats av Nuance lyckas förstå vad som händer i bilen och hur konversationen pågår.

Det kommer därför att handla om att helt enkelt prata med systemet (utan att först behöva “ringa honom med namn”) och helt enkelt adressera honom, med fraser som han kan förstå (som t.ex. information, trafik eller väder) och vänta på svaret, bland andra saker praktiskt taget blixtsnabb. Erkännandet av meningen i sammanhanget är också mycket intressant: om en mening som kan intressera honom uttalades i ett annat sammanhang än att adressera honom, kommer den inte att användas för att aktivera konversationen. För att förstå varandra: det är som att lösa problemet med att inte kunna förklara för en vän hur “ok google” fungerar utan att aktivera ditt Google-hem.

Systemet kan sedan, beroende på hur det är inställt, svara bara till din mästares röst (eller mer än en). Det är intressant att se hur Just Talk-systemet under en enkel chatt i bilen blir orange när det känner igen ägarens röst och väntar på att han ska prata med honom.

Demon som hölls på IFA 2018 kunde vi sedan se allt i aktion tillsammans med tekniken för SmartEye, som integrerade en infraröd kamera i instrumentpanelen (eller åtminstone framför, i prototypen vi såg) och med Apostera som istället handlar om förstärkt verklighet och det tack vare en kamera som visar på en bildskärm vägen framåt berikad av viktig information. Vad är denna information och hur kan den hämtas? Helt enkelt genom att titta på dem.

Ser du en intressant byggnad åt sidan, ta en titt och fråga “vad är den byggnaden?”. Systemet visas i förstärkt verklighet byggnaden vi tittade på med generisk information. Men du kan också fråga “vilken tid öppnar den?”, “Hur mycket kostar parkering?”, “Är det en restaurang?” och få svar på samma sätt.

I skåpbilen Mercedes där vi var värd installerades hårdvarusystemet från partnerföretagen separat, men befintliga sensorer kan användas, till exempel mikrofoner, främre kameror och kameror på drivrutinen (till exempel de som kontrollerar att föraren inte somnar). Nuance har redan integrerat en del av sin teknik i företagens navigationssystem och det är därför inte omöjligt att det vi har sett idag fungera utan osäkerhet idag kan visas på någon kommersiell bil inom en snar framtid.

Video

Foto