En proteselektrod som återställer känslan av beröring

En proteselektrod som återställer känslan av beröring

Tack vare framsteg inom robotik och tillkomsten av ny teknik, som 3D-utskrift, design och tillverkning av proteser är på mycket hög nivå.

Dessa moderna system tillåter dem som har genomgått förlust av en lem för att delvis återfå dess funktionalitet, om än med vissa begränsningar. En ny enhet utvecklad av DARPA syftar till att minska just dessa defekter genom att försöka återställa känslan av beröring.

De speciell elektrod skulle därför kunna stimulera i ulnar nerver är median, för att återskapa känsla av värme och tryck. Helheten baseras på en liten silikonfolie omsluter nerverna i fråga; en gång ansluten till protes sensorer detta skulle kunna leda stimulansen när den registrerades av enheten.

LÄS OCH: En italiensk robotprotes återställer användningen av handen

Före detta stimuleringssystem kan hitta en praktisk tillämpning är det nödvändigt att studiegruppen testa effekterna på en komplex organism; för detta, framför allt för att förstå mängden ström som krävs för att reproducera stimulansen, kommer man snart att börja djurförsök genomfördes på primater.

Om studien lyckas kommer de som har tappat bort användningen av de övre extremiteterna och i synnerhet händerna att kunna dra nytta av ännu mer funktionella proteser, som kan få föremål och känslor av värme eller kyla att återuppfattas.

Via: Engadget