Ett pappersark så tjockt som universum

Ett pappersark så tjockt som universum

Har du någonsin försökt lägga ett ark på sig mer än åtta gånger? Om du försöker göra det med dina bara händer kommer du att kämpa med en stenhård papperskula. Tänk dig för ett ögonblick att vi har en oändlig mängd energi som gör att vi kan fortsätta fälla papperet på obestämd tid.

Om arket var 0,1 mm tjockt (som vanliga kontorsark) kommer dess tjocklek att växa varje gång vi fäller det och fördubblar det tidigare varje gång. Till exempel, tredje gången når vi tjockleken på en spik, medan vi vid böjningen nummer 23 redan har nått kilometer.

LÄS OCH: Vårt universum saknar 80% av ljuset

Sju fler veck och vårt ark kommer att kunna nå rymden 1o0 km bort. Fortsätter vi upp till 81 kommer vi att nå en skönhet på 127 786 ljusår, ungefär tjockleken på Andromedagalaxen.

mellanslag1

Men tänk inte på att gå för långt: din resa kommer förmodligen att sluta när du når 103 gånger, när du är utanför gränserna för det observerbara universum, uppskattat till 93 miljarder ljusår. Om den här lilla resan med fantasi och matematik, som börjar från millimetern för att nå universums ändar, har fascinerat dig, kan du också följa den tack vare videon som du hittar nedan.

Gata