Europeiska kommissionen “böter” Apple på 13 miljarder euro, svarar Tim Cook

Apples självkörande bil: Tim Cook bekräftar och förklarar planer

Efter en utredning som varade i nästan tre år, Europeiska kommissionen meddelade igår att Apple skulle betala mindre skatt än förfallen under perioden 2003-2014: enligt vad som grundades skulle Cupertino-företaget ha fått gynnsam behandling från Irland, det land där den europeiska divisionen för företaget har sitt säte i årtionden.

Beslutet fattas av kommissionären Margrethe Vestager: Under större delen av den perioden skulle Apple ha dragit nytta av en ränta på 0,5%, med ytterligare en nedgång till bara 0,005% 2014, istället för den kanoniska räntan på 12,5%. Denna minskning skulle ha tillämpats till förmån för de många jobb som Apple garanterar i Irland: företaget har cirka 5 500 anställda på irländskt territorium.

För att överbrygga klyftan mellan de skatter som betalats de senaste åren och de förfallna betalades Apple om en betalning på 13 miljarder euro: Europeiska kommissionen förklarar att detta inte är böter, utan snarare en inbjudan att betala efterskott.

LÄS OCH: Apple är fortfarande nere under tredje kvartalet 2016

Enligt rekonstruktionerna, Apple Inc, baserat i Cupertino, kolla Apples internationella verksamhet (AOI), baserat i Irland (i Cork) och ingen förklarad skattebostad. Minst 14 andra företag med säte i Irland skulle gå samman med AOI: s verksamhet, med undantag av Apple South Asia Pte Ltd, baserat i Singapore (som enligt vissa uppskattningar kan bli “det nya Schweiz” från 2020). Tack vare detta komplicerade system kunde Apple ha sparat mellan 29 och 39,5 miljarder euro i skatt.

Situationen, på några timmar, genererade ett direkt svar från Tim Cook, som på företagets webbplats publicerade en öppet brev, där han sammanfattar starten för Apples verksamhet i Irland (på 1980-talet med en fabrik i Cork), avslöjar skattepositionen (Apple skulle betala mer skatt än något annat företag i världen) och insisterar på bristen på grund i resolutionen.

Apple skulle inte bryta mot någon lag, strikt följa Irlands riktlinjer, och skulle inte ha ingått något “under bordet” avtal med de senare för att betala mindre. Dessutom varnar det läsarna om de eventuella återverkningar som detta val inte bara skulle ha på Apple utan på hela den europeiska ekonomiska verkligheten.

LÄS OCH: Allt vi vet om iPhone 7

Utöver konsekvenserna “”, Apple hemligt hot ekonomisk utveckling i unionen, som understryker hur 1,5 miljoner arbetstillfällen har skapats tack vare det bitna äpplet (vi hänvisar till denna länk för mer information). företaget kommer att fortsätta investera i Irland, men hoppas starkt kommissionen granska ditt beslut.

Via: IlSole24Ore Källa: Apple