Globala smartphonetransporter minskade med 13% under första kvartalet 2020

Globala smartphonetransporter minskade med 13% under första kvartalet 2020

I vad som är ganska mycket förväntade nyheter har den globala smarttelefonmarknaden mött en ganska brant nedgång i år och kommer att fortsätta att uppleva låga siffror de närmaste månaderna. Med tanke på tillståndet i de flesta länder under COVID-19-pandemin påverkas både frakt och produktion av enheter. De senaste siffrorna från ett forskningsföretag visar att första kvartalet 2020 minskade med 13% på smartphonetransporter år efter år och det är första gången det sjönk under 300 miljoner enheter sedan 2014.

Enligt Counterpoint Research’s Market Monitor Service är nedgången på 13% av smarttelefonmarknaden den snabbaste nedgången någonsin under årets första kvartal. Sändningarna sjönk under 300 miljoner enheter från januari till mars 2020 och det är faktiskt första gången detta händer sedan första kvartalet 2014. Detta beror delvis på nedgången på 27% i Kina, vilket både beror på lägre konsumentefterfrågan och störningar i produktion och transport.

Xiaomi och Realme är de enda undantagen när det gäller nedgången i försändelser med den förstnämnda som ökar med 7% och den senare får fantastiska 157% men det är naturligtvis antalet år efter år. Den främsta anledningen till denna ökning är att Indien gick på lockdown ganska sent och båda företagen har en ganska stor marknad i det landet. Men de andra huvudmärkena led förluster som Samsung (18%), Huawei (17%) och Apple (5%).

De små goda nyheterna för branschen är att andelen 5G-smartphones faktiskt ökade till 8% under Q1 2020 jämfört med 1% under Q4 2019. Förhoppningsvis kommer de goda siffrorna för 5G-kompatibla enheter att hjälpa siffrorna för andra halvåret 2020, även om takten i dessa utbyggnader per land naturligtvis påverkas av alla karantäner och låsning. Vissa länder som Spanien och Indien har skjutit upp genomförandet av 5G.

Trendforce har förutspått att globala smartphonetransporter kommer att uppleva ytterligare nedgång under andra kvartalet 2020. De flesta branscher förväntar sig detta ändå, men marknaden för elektroniska enheter kommer förmodligen att bli en av de hårdast drabbade även efter att rikstäckande karantän har tagits bort.