Googles nya Fuchsia OS kan ersätta Android

Googles nya Fuchsia OS kan ersätta Android

Vi vet alla mycket väl att teknikjätten Google har arbetat i minst två år på ett operativsystem som heter Fuchsia. Projektet hanteras med sådan diskretion att det verkar bara vara ett koncept. Men det finns fler och fler bevis för att plattformen utvecklas för ett vågat uppdrag: helt ersätta Android och därmed befria teknikjätten Google från Linux och Java.

Googles nya Fuchsia OS kan ersätta Android

Teknikjätten Google har arbetat i minst två år på ett operativsystem som heter Fuchsia. Projektet hanteras med sådan diskretion att det verkar bara vara ett koncept. Men det finns fler och fler bevis för att plattformen utvecklas för ett vågat uppdrag: helt ersätta Android och därmed befria teknikjätten Google från Linux och Java.

Den första informationen om Fuchsia kom 2016 när teknikjätten Google började skicka projektkoder till GitHub. År 2017 avslöjades de första bilderna av projektet och visade tidigare Armadillo, systemets gränssnitt. Det visade sig en av huvudfunktionerna i Fuchsia: att vara kompatibel med olika storlekar på skärmar.

Det är nu känt att i själva verket teknikjätten Googles mål är att ha ett operativsystem som inte bara kan köras på smartphones och surfplattor utan också på bärbara datorer (ersätter Chrome OS också), smarta högtalare och andra hemapparater. Teoretiskt är ett enda operativsystem mycket lättare att styra och uppgradera även i helt andra enheter.

Läs också: Hur får jag MAC OS Mojave-funktioner på Windows 10

Till skillnad från Android kommer Fuchsia inte att ha Linux som grund. Tydligen utvecklas operativsystemets kärna från grunden och kommer att kallas Zircon (föregående namn var Magenta). En egen kärna borde ha två fördelar: att hjälpa teknikjätten Google att bli av med konflikter med Oracle om användningen av Java och låta företaget få mer omfattande kontroll över plattformen.

Det kan till exempel förväntas att teknikjätten Google kommer att kunna få Fuchsia att få säkerhetsuppdateringar snabbare, mer exakt stödja röstigenkänning och avancerade funktioner snabbare för att hålla sig konkurrenskraftiga med iOS.

Men det här är en långsiktig plan. Förutom de tekniska frågorna måste teknikjätten Google ta itu med problemet med tillverkare och utvecklare. Den första enheten med Fuchsia bör bara släppas 2021 och om inget går fel bör det ta fem år att byta ut Android i smartphones, detsamma gäller även för bärbara datorer.

Läs också: Så här laddar du ner dina lösenord i Google Chrome

Så, vad tycker du om det här? Dela helt enkelt alla dina åsikter och tankar i kommentarsektionen nedan.