Hur man ändrar WiFi-kanal för att förbättra signalen

Hur man ändrar WiFi-kanal för att förbättra signalen

[dropcap]W[/dropcap]Alla vet mycket väl att WiFi inte är ett komplett nätverk, eftersom det har buggar, går ner, ibland fungerar det långsamt kan bero på att routern är i dåligt läge, eller att den inte är så kraftfull, eftersom vår mobilantenn är, lider störningar och mycket mer. I själva verket är det mycket troligt att detta är orsaken, och orsaken till problemet ligger i kanalerna.

Hur man ändrar WiFi-kanal för att förbättra signalen

WiFi är inte ett komplett nätverk, eftersom det har fel, går ner, ibland fungerar det långsamt kan bero på att routern är i dåligt läge eller att den inte är så kraftfull, eftersom vår mobilantenn är, lider av störningar och mycket mer. I själva verket är det mycket troligt att detta är orsaken, och orsaken till problemet ligger i kanalerna.

Så, låt oss analysera vad kanalerna är, hur man vet vilken som använder vår router, vilka som är bäst lämpade att använda och, naturligtvis, hur man ändrar allt direkt från vår Android-enhet.

Läs också: Hur man begränsar internetbandbredden för WiFi-användare

WiFi-kanaler och störningar

Låt oss börja med grunderna, eftersom de allra flesta WiFi-routrar använder 2,4 GHz-bandet, vilket är klassiskt och som alla smartphones är kompatibla med. Detta sträcker sig från 2412 MHz till 2472 MHz och är uppdelat i 13 kanaler, och dessa 13 kanaler delar ett spektrum på 100 MHz, men var och en har 20 MHz.

Det är precis vad som händer, eftersom kanalerna överlappar varandra så att varje kanal upptar en del av det underliggande spektrumet. I bilden ovan kan du se den mer grafiskt och det tydligaste exemplet är kanal 1, vars bandbredd når kanal 3. Det betyder att en router som sänder på kanal 1 kommer att generera störningar till en router som sänder på kanal 3, och vice versa .

En möjlig lösning är att flytta till 5 GHz-bandet, som är mindre mättat eftersom det har 25 icke-överlappande kanaler och kapacitet för högre hastighet, men inte alla routrar kan sända i det bandet, framför allt de gamla. Dessutom har inte alla smartphones en antenn som är kompatibel med 5 GHz-bandet, så det är ingen lösning.

Vad återstår då, då? Naturligtvis, ändra kanal, det är det. Men faktum är att innan vi byter kanal måste vi veta vad vi använder just nu.

Men till vilken kanal ska vi flytta? Naturligtvis den minst mättade. För att veta vad det är kan vi helt enkelt använda en välkänd applikation som är helt gratis och tillgänglig på Google Play, jag talar naturligtvis om ingen ringare än WiFi Analyzer. Detta visar helt enkelt alla WiFi-routrar som sänder nära oss, deras kraft och kanalen de använder i ett diagram.

Som du kan se i bilden ovan har vi många routrar som sänder ut på vår kanal eller överlappar oss, vilket kan orsaka störningar, fall, hastighetsminskningar och mycket mer. Och med denna information har vi nu tillräckligt med information för att ändra kanal, men ändå kan vi gå längre.

Om du skjuter tre gånger åt vänster kommer du åt ett rankningsdiagram. Klicka nu helt enkelt på “Välj din AP” och välj ditt WiFi-nätverk. Den visar dig vilken kanal du använder just nu och vilken kanal du ska ändra för att få en optimal anslutning. De 14 kommer alltid ut med alla stjärnor, men den kan inte användas. I vårt fall använder vi 5 och vi skulle vara intresserade av att flytta den till 12 eller 13.

Nu, när vi redan känner till den optimala kanalen, är det dags att ändra den i vår router nu. Och för att göra detta öppnar du bara vilken webbläsare som helst, antingen på din smartphone eller dator och skriver adressen 192.168.1.1. Nu kommer det helt enkelt att be om några referenser (användarnamn och lösenord) som, om du inte har ändrat dem, förmodligen är admin / admin, 1234/1234 eller en kombination av båda.

Nu beror det på routern att du har tillgång till på en eller annan plats, men i princip bör du leta efter alternativet att byta sändningskanal. I vårt fall är det vanligtvis konfigurerat i automatiskt, ett rekommenderat alternativ eftersom du i teorin väljer den som bäst passar vår plats, men om du ändå vill ändra den väljer du motsvarande avsnitt (Nätverk> WLAN Radio 2.4G) och ändra det.

Läs också: 25 bästa WiFi-hackingsappar för Android 2019

När du väl har valt kanal nu måste du helt enkelt spara de ändringar du har gjort. Nu bör du märka ett litet snitt och sedan en ökning av anslutningen. Så, vad tycker du om det här? Dela helt enkelt alla dina åsikter och tankar i kommentarsektionen nedan. Och om du gillade den här handledningen, glöm inte att dela den här artikeln med dina vänner och familj.