ISS lanserar satelliter runt utan att man vill

ISS lanserar satelliter runt utan att man vill

där Internationell rymdstation är utrustad med en kanon som kan starta små satelliter CubeSat i omloppsbana. Vanligtvis aktiveras dessa lanseringar av besättningen eller från marken, men den här veckan lanserade ISS två satelliter på egen hand.

LÄS OCH: Marin plankton hittat på ytan av ISS

Vi vet inte om det är gryningen av maskinupproret, men förra torsdagen befälhavaren för ISS Steve Swanson han lade några blodprover i frysen när han gick med på att lanseringsluckan på CubeSat Det var öppet. Efter att ha larmat Mission Control i Houston bekräftade efterföljande kontroller att två satelliter hade lanserats. Problemet är att vi fortfarande inte vet varför.

Egentligen är det inte första gången detta händer: en rapport från NASA det visade att ytterligare två CubeSats hade lanserats av misstag den 23 augusti. Vilket innebär att av de 12 satelliter som hittills lanserats i omloppsbana har en tredjedel hamnat utan att någon frågat.

CubeSats, skapade av Planet Labs, är små satelliter som kan skicka detaljerade bilder av jorden. Tanken är att lansera hundra av dem för att förse oss nedan med många vackra bilder av vår planet. Lyckligtvis är de inte missiler eller andra skadliga föremål, för annars skulle vi verkligen vara ett steg bort från 2001: En rymdodyssey och en artificiell intelligens som inte vill öppna luckorna.