Man-delfintolkaren är mer eller mindre verklighet

Man-delfintolkaren är mer eller mindre verklighet

Att den delfiner anses vara bland de mest intelligenta djuren på jorden är otvivelaktigt. Faktum är att ingen någonsin har förstått hur mycket de faktiskt är.

Lyckligtvis är situationen på väg att förändras för er alla som pinerar varje dag med dessa frågor. Forskare från Wild Dolphin Project har faktiskt utvecklat ett slags människa-delfin översättare som kan hjälpa oss att förstå dessa vackra djur.

Enhetstestet ägde rum i augusti 2013. WDP-chef Denise Herzing han simmade i Karibien med några av delfinerna som han har studerat i 25 år, bär en prototyp av Cetacean Hearing and Telemetry (CHAT), en akronym som forskarna gav till översättaren när en av delfinens visselpipor översattes som ”sargassum”, en typ av tång.

Tullförklaring: visselpipan som erkänns av CHAT var inte en del av de normala visselpipor som delfiner använde för att kommunicera. Dessa djur de kan producera ljud vid frekvenser som inte hörs för det mänskliga öratoch rikta dem i vissa riktningar utan att röra huvudet, vilket gör det mycket svårt att förstå vilka visuella stimuli de svarar på.

För att övervinna detta problem uppfann Herzing och hans team en serie visselpipor relaterade till vissa saker, inklusive sargassum, och tränade delfinerna att upprepa visselpipan när de möter objektet i fråga.

Detta betyder dock inte att vi från och med imorgon kommer att förstå delfinerna, faktiskt har händelsen inte upprepats sedan det ögonblicket, och det sägs inte att delfinen inte bara lekte med ljudet.

Lyckligtvis har laget gjort framsteg ändå, till exempel utveckla en algoritm för att känna igen och identifiera visselpipor som är svåra för det mänskliga örat att uppfatta, som gjorde det möjligt att avgränsa några karakteristiska ljud, såsom de mellan en mor och hennes valp.

Även om CHAT blir verklighet tar det lång tid innan vi har en riktig universell översättare. Faktum är att delfiner talar olika dialekter, så för varje zon börjar arbetet från grunden.

Om forskningen intresserar dig, vet att Herzing kommer att presentera sitt arbete i maj på en konferens om signalbehandling som ska hållas i florens.

Källa: CNet