Motorola lanserar $ 120 Android-telefon

Motorola lanserar $ 120 Android-telefon

Sedan förra året har Microsoft drivit billiga Lumia-smarttelefoner i ett försök att kompensera förlorad mark på smarttelefonmarknaden. Men den här veckans släpp av en upplåst $ 120 Moto E Android-handenhet är bara den senaste anledningen till att mjukvarugiganten kommer att stöta på problem även i den låga delen av marknaden. Det vill säga om Microsoft kan göra det, så kan tillverkare av Android-telefoner också.

Som ett fan av Windows Phone har jag blivit lite nöjd med att Microsoft ignorerar high-end på marknaden så länge, och jag har naturligtvis nyligen köpt en Microsoft / Nokia Lumia 930 som jag gillar ganska mycket och rekommenderar, även till användare i USA.

Men jag förstår och uppskattar även Microsofts low-end-strategi: efter att ha snubblat illa med den fruktansvärda Lumia 530 har företaget återhämtat sig snyggt med ett växande utbud av högkvalitativa låg- och mellannivåer som Lumia 535, Lumia 730 / 735, Lumia 830 och, nyligen, Lumia 435 och 532. Dessa enheter erbjuder alla ett enormt värde för pengarna och de tjänar en mångsidig publik som naturligtvis inkluderar tillväxtmarknader, men också värdemedvetna konsumenter på etablerade smarttelefonmarknader. som USA. Det bästa värdet att få just nu är ingen kontraktsversion av Lumia 635, som kostar bara $ 50 på Amazon.com just nu. Men om du har råd med lite mer är $ 130 Lumia 535 (olåst) en ännu bättre enhet.

Problemet är naturligtvis att fynden inte bara finns för Microsofts enheter. Och Google, som gör världens mest populära mobil-operativsystem, Android – som står för 81,5 procent av alla smarta telefoner som såldes 2014, jämfört med bara 2,7 procent för Windows Phone – sitter inte still, och det ger inte Microsoft en chans att få fotfäste på tillväxtmarknader. Och även om jag kanske har mina åsikter om kvaliteten på Windows Phone jämfört med Android är det omöjligt att låtsas att de flesta kunder inte väljer den kända, populära plattformen – Android – framför Microsofts.

År 2014 tillkännagav Google sitt Android One-initiativ, som verkar vara cribben direkt från Microsofts Lumia-spelbok. Detta program riktar sig till uppskattningsvis 5 miljarder människor som kommer att köpa sin första smarta telefon de närmaste åren, och det ger en viss unik standardisering som bland annat kommer att hålla användarna och deras telefoner uppdaterade, särskilt med säkerhetsfixar. Men det primära syftet med Android One – som med Microsofts low-end Lumia-strategi – är att tillhandahålla högkvalitativa, billiga enheter till kunder.

Men lågtelefonerna förflyttas inte bara till tillväxtmarknader. Genom att dra nytta av samma billiga hårdvarukomponenter som Microsoft använder i Windows Phone börjar tillverkare av Android-enheter leverera ett växande utbud av billiga Android-smarttelefoner också. Och de gör det i USA och andra etablerade marknader.

Den här veckan lanserade Motorola andra generationens version av sin Moto E nybörjarsmart telefon. Den här handenheten börjar faktiskt bara 120 dollar olåst, men den versionen saknar 4G / LTE-funktioner. Om du behöver / vill ha 4G / LTE kan du få en Moto E just nu för bara $ 150.

Vad du får för de $ 120- $ 150 är en 1,2 GHz fyrkärnig Qualcomm Snapdragon 200-processor (i 3G-versionen eller 1,2 GHz fyrkärnig Qualcomm Snapdragon 410-processor i LTE-versionen), 1 GB RAM, 8 GB internt lagring med microSD-utökningsbarhet, en visserligen liten 5 MP bakre kamera, en VGA framåtvänd kamera och en 4-tums skärm på 540 x 960.

Dessa specifikationer är mycket lika de som Lumia 535 jag gillar så mycket, vilket ger samma 3G-nätverk, 1,2 GHz fyrkärnig Qualcomm Snapdragon 200-processor, 1 GB RAM, 8 GB internt minne med microSD-utbyggbarhet, 5 MP bak kamera och 540 x 960 skärm. Skillnaderna är naturligtvis Windows Phone OS, och att Lumia 535 har en 5-tums skärm (vilket jag föredrar, även om PPI är lägre) och en vidvinkel 5 MP framåtriktad “selfie” -kamera.

Moto E erbjuder några fina tillbehör för anpassningsbarhet – ett annat Lumia-varumärke – och batteriets livslängd hela dagen. Och naturligtvis Android.

Värre är att den vanliga pressen älskar den här enheten.

Den personliga tekniska spaltikern för Wall Street Journal sparade oss tack och lov en av hennes krånglande inducerande videorecensioner, tack och lov, men noterade att Moto E “har potential att vända den trådlösa industrin på huvudet”, delvis för att den är olåst, och det del eftersom det är bara en trevlig telefon till ett bra pris.

Över på New York Times ropar den rimliga Molly Wood Moto E av exakt samma skäl som jag gör: ”För $ 150 kan du få en modell som stöder 4G och har många av mjukvarufunktionerna i avancerade Motorola-telefoner, som Moto X, liksom en snabb processor, den senaste versionen av Android (Lollipop) och ett urval av tillbehör för att anpassa telefonen, skriver hon. Och kudos till Wood för att beskriva Lumia 635 som “ett toppalternativ” i detta marknadssegment. “Det är attraktivt, lättanpassat och lätt att lära sig för de som är nya för smartphones”, säger hon. Ja det är det.

Enkelt uttryckt är den här delen av marknaden viktig, eftersom det är här volymtillväxten kommer att vara. Tyvärr verkar det som om Android, och inte Windows Phone, är tydligast redo att fortsätta att dra nytta av denna marknad. Och jag förstår bara inte vad Microsoft kan göra åt det.

Märkt med Motorola