Praktiskt med den nya iOS 14-användarupplevelsen

Praktiskt med den nya iOS 14-användarupplevelsen

OK, jag skulle inte installera iOS 14 så snabbt. Men sedan omklassade jag WWDC-nyckeln. Och, åh rätt. Levande brickor.

OK, inte riktigt. Men för att föra widgets till startskärmen och utöka sina möjligheter till att omfatta flera storlekar, har Apple, liksom, fört den funktionen som Windows-telefonanvändare fortfarande beklagar sin flaggskepps mobilplattform. Jag menar, hur kan en pojke motstå?

Det händer mycket här, men de största förändringarna i iOS 14 är förmodligen relaterade till startskärmen, vilket är det tidigare statiska gränssnittet som Apples kunder använder för att starta appar. Så jag ska bara fokusera på det här.

Som du kanske vet utvecklade Apple långsamt startskärmsgränssnittet i tidigare iOS-utgåvor för att ta itu med explosionen av tillgängliga appar med mappar, och det lade till ett flöde till vänster på hemskärmen längst till vänster som innehöll widgets. Med den här versionen utvecklas iOS 14 ytterligare för att bättre hantera det underliggande behovet för varje funktion /

Hemmaskärmmappar finns naturligtvis fortfarande, liksom möjligheten att skapa flera startskärmsidor. Men med iOS 14 lägger Apple till något som kallas App-biblioteket som fungerar som en slags fattig mans All Apps-skärm (som vi ser i Android). Tillgänglig längst till höger på den högsta startskärmen organiserar skärmen Alla appar automatiskt apparna på din telefon i mycket stora mappar.

Varför inte bara ha en riktig skärm för alla appar? Det är en bra fråga. Men Apple-användare kan bättre approximera detta användbara gränssnitt genom att dölja appikoner från hemskärmen. Så de kommer fortfarande att visas i appbiblioteket, men inte på någon startsida. Det är ett dumt extra steg, men det kan göras lite mer sömlöst framöver av en annan ny Android-inspirerad funktion som låter dig konfigurera om nyinstallerade appar till och med visas på startskärmen från första början.

Appbiblioteket är ganska bra, och jag tar nog tid att dölja alla icke-väsentliga appikoner som inte tar upp värdefulla fastigheter på skärmen någon gång. Men de större nyheterna här, och inte bara för engångsfans av Windows-telefoner, är att iOS 14 äntligen låter användare integrera widgets på hemskärmen. I samband med detta finns iOS-widgetar nu i flera storlekar – låter bekant? – så att man kan göra roliga arrangemang som detta.

Vad Apple fortfarande på ett oförklarligt sätt gör är att låta användare ordna enskilda ikoner var som helst på skärmen, vilket har funnits i Android för alltid. Istället måste alla iOS-ikoner visas på den översta och vänstra positionen på skärmen. Och för att vara tydlig är detta inte bara några personliga preferenser: Detta sätter ikoner utom räckhåll för människor som föredrar att använda telefonen med en hand; på Android ordnar jag målmedvetet alla mina startskärmsikoner så att de är på den nedre halvan av skärmen så att de är lättåtkomliga.

Och ja, jag vet att det finns icke-upptäckbara genvägar för att skrapa ner skärmen för att göra det lättare att komma åt de högsta ikonerna. Vem bryr sig? Apple har en docka för dina oftast behövda ikoner, och den dockningen finns alltid på skärmen. Varför skulle iOS kräva att alla andra ikoner är så långt borta från den dockan som möjligt? Det är ologiskt och inkonsekvent.

Tja, det trevliga med att sätta widgets på startskärmen är att du något kan mildra denna begränsning genom att placera en enorm widget i den övre halvan av en startskärmsida; som skjuter återstående ikoner till den nedre halvan. På Android har jag en widget för väder / tid / kalender högst upp på den första startskärmen och sedan två rader med ikoner plus dockan längst ner. Med iOS 14 kan jag nu ungefärligt approximera det.

Ja, det är inte perfekt. Men du vet. Äpple.

Märkt med iOS 14