Sony presenterar en böjd CMOS-sensor som simulerar det mänskliga ögat

Sony presenterar en böjd CMOS-sensor som simulerar det mänskliga ögat

Med den nya generationen sensorer som presenteras av Sony det kommer att vara möjligt förbättra ljuskänsligheten och använda enklare optiska system. Den speciella böjda designen, som efterliknar den mänskliga näthinnan, lovar att ge intressanta nyheter inom digital fotografering.

LÄS OCH: HDR: Vad är det och när ska det användas?

Presenterat av Kazuichiro Itonaga, chef för forskning och utveckling av Sony, vid symposiet om VLSI-teknik som hölls på Hawaii, skulle den här nya tekniken, jämfört med traditionella sensorer som är platta, leda till en ljuskänslighet som är större än 1,4 gånger i mitten och upp till två gånger vid kanterna .

Den märkbara förbättringen i känslighet beror på att ljusstrålarna når perifera områden av sensorn mer direkt och med mindre vinklar. Dessutom gör den specifika strukturen det möjligt minska oljud på grund av nuvarande springer igenom i pixlar under drift (bakgrundsström).

Sony böjd sensor 2

Tack vare den speciella böjda geometrin är det möjligt att använda linser med mindre linser och därför mindre skrymmande och tunga, liksom med ljusare bländare.

För att göra dessa sensorer använder Sony sofistikerade bockningsmaskiner som gör det möjligt att nå en krökningsgrad som liknar mänsklig näthinna. Tillverkningsprocessen innefattar bockning och förstärkning av chipet med ett lager keramik.

För närvarande är de presenterade modellerna av två dimensioner en av 43 mm diagonal, som är orienterad mot förstklassiga digitalkameror, den andra 11 mm; ett välbekant format som redan ses någon annanstans, till exempel sul Nokia Lumia 1020.

Itonaga ville klargöra att dessa sensorer inte kommer att förbli ett abstrakt projekt: 100 har redan producerats och hoppet är att vi snart kommer att se denna teknik på nästa Sony-enheter. Vi är nyfikna på att se några bilder av dessa sensorer, särskilt version för mobila enheter där fördelarna medför säkert kommer att vara tydligare.

Gata