Stems, det nya ljudformatet tillägnad DJs och entusiaster

Stems, det nya ljudformatet tillägnad DJs och entusiaster

Med tanke på populariteten som sådana formatera njut av, eran avMP3 det ser ut att vara kvar länge, trots att olika tillverkare är villiga att trycka publiken att använda ljudfiler av högre kvalitet. Det senaste försöket att lossa honom från sin tron ​​är dock på väg att äga rum av ett mycket viktigt namn i den digitala musikvärlden: Native Instruments, som just har presenterat det nya formatets särdrag för allmänheten Stammar.

LÄS OCH: Sony introducerar MicroSD för ljudfiler

Namnet på Native Instruments väcker genast tanke på många hårdvaru- och mjukvaruprodukter som är dedikerade till producenter är DJ, och det är faktiskt för dessa två kategorier som det nya formatet är tillägnad. I själva verket introducerar den en intressant funktion som emellertid knappast kommer att tjäna till att bryta igenom allmänheten hos normala lyssnare, nämligen möjligheten att innehålla i en enda fil upp till fyra olika ljudspår.

Detta innebär att tack vare detta format kan spåren som innehåller till exempel trummorna, den melodiska delen och en sångs röst effektivt separeras i en fil och individuellt tillgängliga, förenklar arbetet för DJs som bara tänker använda en del av dem för att komponera sina egna remix och arrangemang. Trots detta kommer filen dock att vara helt bakåtkompatibel: valfri ljudspelare som stöder MP4-format kommer faktiskt att kunna spela det som om det fanns ett enda spår inuti det.

Stammar kommer dock troligen att vara avsedda för begränsad framgång till kretsen av sådana “experter”: normala musiklyssnare kommer inte att kunna uppskatta någon dra nytta jämfört med andra alternativ som redan finns, samtidigt som de hittar det till ett högre pris. Audiofiler kommer också att bli besvikna: Stammar inkluderar inte möjligheten att introducera spår med förlustfria kompressioner.

Allt verkar klart för formatet att se sitt eget officiell lansering under juni månad: olika nätbutiker, som Beatport, Juno och Traxsource, har redan bekräftat sitt intresse för att erbjuda Stems-filer, och Native Instruments kommer att släppa ett gratis verktyg som gör det möjligt för producenter att skapa och distribuera sina låtar i detta format .

Via: TheVerge