Ultra HD Blu-ray: 4K-standard blir officiell

Licenser för Ultra HD Blu-Ray-skivor säljs idag

där Blu-ray Disc Association (BDA), konsortiet bakom utvecklingen av de berömda skivorna med hög kapacitet, har meddelat att standarden Ultra HD Blu-ray är redo att bli officiell, komplett med en logotyp. Skivor gjorda med den nya tekniken gör det möjligt att arkivera innehåll i 4K, utan att förlora kompatibilitet med reproducenter som redan finns på marknaden.

Formatet studerat av BDA det låter dig spara och spela upp videoinnehåll med upplösning 3 840 x 2 160 pixlar, “stort utbud av färger”, stöd för HDR och “höga bildhastigheter” (förmodligen 60 fps). På ljudsidan hittar vi istället fullt stöd för de modernaste formaten, även om det ännu inte har avslöjats vilken standard som kommer att väljas mellan till exempel Dolby Atmos eller DTS: X.

LÄS OCH: Philips släpper LED-lampor med 4K-laser-TV

Nyheten för Blu-ray-skivor de är därför många och om du tror att framtiden är på nätet, vet att Ultra HD Blu-ray de kommer också att ge tillgång till en streamingversion av det köpta innehållet.

De första licenser att utveckla produkter på denna nya standard kommer att släppas i sommar och det är inte osannolikt att vi redan innan slutet av 2015, kanske under julperioden, kommer att kunna köpa Blu-ray-spelare och skivor designade för 4K-filmer.

Via: CNET